' Belofte maakt schuld... Even stilstaan bij de basis van in ontwIKkeling! - In OntwIKkeling » In OntwIKkeling

Belofte maakt schuld… Even stilstaan bij de basis van in ontwIKkeling!

Elke maand een nieuwe blog posten, een mooi streven maar ook direct buiten mijn comfortzone. In sommige gevallen zorgt dat (zoals in dit geval) voor wat vertraging. Even die spreekwoordelijke ‘drempel’ over gaan en de uitdaging, spanning en inspanning omarmen. En dat is precies waarom ik het zo belangrijk vind om toe te lichten waar de eerste van de vier waarden van in ontwIKkeling vandaan komt namelijk GROEI!

Deze waarde is gebaseerd op de theorie van Carol Dweck, een psychologe die veel onderzoek heeft gedaan naar manieren van denken, ofwel mindsets. Dweck maakt onderscheidt tussen twee mindsets namelijk een fixed mindset en een growth mindset. Het verschil tussen deze mindsets komt vooral naar voren in de wijze waarop wordt omgegaan met uitdagingen, tegenslagen, succes van anderen, de wijze van feedback geven/ontvangen en het leveren van inspanning. Een fixed mindset gaat er vanuit dat talenten en kwaliteiten aangeboren zijn en dat hierin weinig groei mogelijk is. Je kunt goed zwemmen óf je kunt het niet. Een growth mindset daarentegen gaat er vanuit dat je door te oefening, inspanning te leveren, te leren van anderen en met doorzettingsvermogen, talenten en kwaliteiten kunt ontwikkelen. Wekelijks of zelfs dagelijks in het zwembad trainen, maakt dat je uiteindelijk een betere zwemmer zult worden. Binnen je eigen mogelijkheden, zullen er stapjes worden gezet en zal groei zichtbaar worden.

Heel simpel gezegd komt het er op neer dat het woordje ‘nog’ een enorm verschil maakt. “Ik kan niet zwemmen” versus “Ik kan nog niet zwemmen”. Wanneer je het woord ‘nog’ toevoegt, biedt dit direct een bepaald perspectief. Er zit een mogelijkheid in om te leren en te groeien. “Ik kan het nog niet maar ik kan het wel leren”. 

Voor iedereen zijn er situaties te noemen waarin verschillende mindsets overwegend actief zijn. Zo zal voor iedereen een eerste voetbaltraining niet direct een succeservaring zijn. Er zijn genoeg andere voetballers die op dat moment beter spelen. Je kunt dan concluderen dat voetballen niets voor je is en opgeven (fixed mindset) of je kunt je inschrijven voor de wekelijkse trainingen en gaan oefenen om van anderen te leren (growth mindset). Hierin speelt feedback en de (leer-)cultuur binnen een groep een belangrijke rol. Worden jongeren vooral aangemoedigd om doelpunten te scoren, of worden ze aangemoedigd op techniek, inzet en doorzettingsvermogen? Zoals je waarschijnlijk kunt raden, is dat laatste effectiever om tot leren te komen dan feedback geven op het aantal doelpunten. 

Fixed en growth mindsets zijn een hele tijd flink onder de aandacht geweest, toch merk ik in de praktijk dat het weer wat meer op de achtergrond verdwijnt en dat we soms teveel geneigd zijn om vanuit een fixed mindset te denken. Wat in mijn ogen zonde en beperkend is. Een fixed mindset houdt je meer binnen je comfortzone en brengt je uiteindelijk minder ver. Een growth mindset vraagt om doorzettingsvermogen en een bepaalde mate van lef. Wat doe je als het even tegenzit? Of als je ziet dat een ander (meer) succes heeft? Zie je dit als bron van inspiratie, of als concurrentie?

Het is een verademing om te bedenken dat alles in het begin lastig is en moeite kost maar dat vooral het ‘doen’ maakt dat je kunt leren. 

De beste leermomenten zitten in de dingen doen die je spannend vindt, die uitdagend zijn. Dat de lat elke keer nét een beetje hoger wordt gelegd zodat succeservaringen worden opgedaan maar er ook voldoende uitdaging, spanning en inspanning wordt gevraagd. Hierbij is het van belang om goed te onderzoeken wat de groeimogelijkheden van een jongere zijn en dat binnen die mogelijkheden de ontwikkeling wordt geoptimaliseerd.

P.S. Vind je het interessant om op de hoogte te blijven? Vul dan het contactformulier in en geef aan dat je graag op de hoogte blijft. Je ontvangt vervolgens maandelijks een update van in ontwIKkeling in je mailbox.

 


We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring